Natália
-3 °C
8 °C

Megszüntethetik a Heti Válasz alapítóját

2005.07.22. 12:31
Az Állami Számvevőszék a Heti Választ működtető közalapítvány 2001-2004 közötti működését vizsgálta és mérlegelésre javasolja további működtetését. A lapnak már nincs köze a közalapítványhoz.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) egy pénteken nyilvánosságra hozott jelentésében "mérlegelésre" javasolja a kormánynak a Heti Választ működtető Természet- és Társadalombarát Fejlődésért Közalapítvány (TTFK) közalapítvány további fenntartásának szükségességét". A számvevők az alapítvány kuratóriumának azt javasolják, vizsgálja felül a TTFK által a Heti Válasz, és a közalapítvány online megjelenítésére létrehozott Gondola internetes portál kialakítására alapított Netrióta Informatikai Kft. további működtetését.

Borókai Gábor, a lap szerkesztőbizottságának 2004 novembere óta regnáló elnöke az Indexnek elmondta, hogy tavaly tavasszal új tulajdonosi körhöz került a Heti Válasz. Ezért a lapnak sem a közalapítványhoz, sem pedig az ÁSZ-jelentéshez nincs köze, tette hozzá.

Kétmilliárd támogatás

Az ÁSZ megállapította, hogy a TTFK működési feltételeiben és finanszírozásában olyan változások következtek be, amelyek leszűkítették a közalapítvány alapító okiratában megfogalmazott céljai megvalósításának lehetőségét.

Az ÁSZ jelentése szerint a TTFK 2001 és 2004 között összesen kétmilliárd forint állami támogatást kapott, ezen felül összesen 302,8 millió forint egyéb bevétele volt. A közalapítvány gazdálkodásának ellenőrzésekor olyan törvénytelenséget nem állapítottak meg, amely indokolná az alapítvány megszűntetését.

Pénzügyi rendszer hiányai

Az ÁSZ vizsgálat kiemeli azt is, hogy a TTFK kuratóriuma tulajdonosi jogait hiányosan gyakorolta, mert nem tudta elérni a pénzügyi számviteli rendszer hiányosságainak megszüntetését. Annak ellenére kft. összes bevételén belül a TTFK által nyújtott támogatás 50,3 százalékot tett ki, 2003. év végéig mégis 25,6 millió forint vesztesége keletkezett, így az állami forrásból biztosított 100 millió forintos jegyzett tőke elértéktelenedett.

A Heti Választ veszteségesen forgalmazták - állapította meg az ÁSZ, amely szerint ehhez hozzájárult, hogy az értékesített példányszám aránya átlagosan csak 56 százalék volt, 8 százalékot tett ki az ingyenes példányok és 36 százalékot a remitenda aránya. A hirdetésből származó bevétel aránya az időszak eleji 46 százalékról 15 százalékra csökkent. A TTFK pénz hiányában nem tudta támogatni a társaság költségeit, így az újság fennmaradása érdekében a kuratórium a kft.-t eladta, amellyel azonban az alapító okiratban meghatározott célkitűzés megvalósításának egyik legfontosabb eszközéről volt kénytelen lemondani, mutat rá az ÁSZ.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.