Natália
-3 °C
7 °C

Új választás lehet Heves megyében

2006.10.25. 17:22
A Fidesz szerint vagy ők adják a Heves megyei közgyűlés elnökét, vagy új választást kell tartani a megyében. Az ellenzéki párt arra hivatkozik, az7ért nekik járna az elnöki poszt, mert 940 vokssal többet kaptak, a szocialisták viszont másképp számolnak: ők egyefdül indultak a Fidesz pedig egy ötpárti szövetségben, így magukat tartják a legnagyobb politikai erőnek.

Vagy a polgári szövetség jelöli a Heves Megyei Közgyűlés új elnökét, vagy új választásra kerül sor - jelentette ki a fideszes delegáció vezetője szerdán sajtótájékoztatón Egerben.

"Két lehetőség kínálkozik; az egyik lehetőség az, hogy (...) a szocialisták (...) nem vitatják el tőlünk azt a jogot, hogy mi jelölünk közgyűlési elnököt. Második megoldás (...) a törvénysértő állapotot a közigazgatási hivatal kénytelen megszüntetni. (...) A parlament (...) jóváhagyja (...) a közgyűlés feloszlatását. Ezt követően a belügyminiszter kiírja az időpontot" - fogalmazott Hermann István.

A politikus emlékezetett: ugyan mindkét fél 20-20 mandátumot szerzett a megyegyűlésben, ám a Fidesz és szövetségesei 940-nel több szavazatot kaptak, mint a szocialisták, vagyis a nép változást akar Heves megyében. Ugyanakkor a jelenlegi állapot törvénysértő, mert se elnöke, se alelnöke, se bizottsági elnökei nincsenek a megyegyűlésnek.

Ebben a helyzetben az a megoldás, ha a szocialisták tudomásul veszik a nép akaratát és nem vitatják el a Fidesztől az elnökjelölés jogát - tette hozzá Hermann István. Ugyanakkor az MSZP másképp számol. Mint a szocialista megyegyűlési frakciónak az MTI-hez ezzel kapcsolatban eljuttatott közleményében olvasható: miközben a szocialisták egyedül szereztek mandátumot, a Fidesz egy ötpárti szövetség keretében, vagyis az MSZP a testület legnagyobb pártja.

Hozzáteszik, hogy korábbi baloldali és liberális szövetségeseik, akik most nem jutottak be a testületbe, több mint 10 ezer szavazatot szereztek. Ennek ellenére, a patthelyzet feloldása érdekében a tisztségek többsége mellett felajánlottak egy, az elnökivel szinte megegyező jogkörű alelnöki pozíciót a Fidesznek, másodsorban pedig a rotációs elnöklés bevezetését.

Vagyis azt, hogy két évig az egyik, két évig pedig a másik oldal adja az elnököt és még a sorrendet is a Fidesz és szövetségesei dönthetik el. "Első javaslatunkat az ötpárti frakció elutasította, a második javaslat megvizsgálását sem tartja indokoltnak" - olvasható a szocialista frakció közleményében.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!