Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Új gyaloghídról vitatkozik a városvezetés

2003.12.02. 13:46
Valószínűleg süllyesztőbe kerül a legújabb budapesti gyaloghíd ötlete. A Vigadó tér és a Várkert Bazár közötti Duna-szakaszra álmodott kétszintes építmény ötlete az Index információi szerint nem váltott ki lelkesedést Budapest építészeti vezetői körében. Horn Gábor koalíciós államtitkár szerint szomorú, ha a környező országok fővárosaival ellentétben a magyarok képtelennek bizonyulnak versenyképes gondolatok megvalósítására.
Az Index információi az elmúlt hetekben a főváros vezetése komolyan megfontolta egy új Duna-híd építésének lehetőségét. A jelek szerint azonban a szabad demokrata városvezetés a szabad demokrata pártfogók ellenére sem áll majd a város közepének arculatát átformáló ötlet mellé.

Budapest "Károly-hídja"

Tekintse meg képeinket!
A Vigadó tér és a Várkert Bazár közötti folyószakaszra tervezett gyalogos híd koncepcióját a Miniszterelnöki Hivatal Koordinációs Politikai Államtitkárságának felkérésére Bojár Iván András készítette. Az Index birtokába jutott tervezet a pontonhíd és a Budapest Plázs sikerével érvelve azt állítja, hogy "mély társadalmi igény van sétaterekre", és olyan beruházásokra, amely jelenleginél jobban bekapcsolja a Dunát a város életébe. A koncepció szerint a híd modern, környezettudatos átiratban lehetne Budapest "Károly-hídja", felső szintjén parkkal, szoborkerttel, alul pedig éttermek, üzletek várnák a Pest és Buda között sétálókat. A tervezők úgy vélik, hogy az EU-hoz csatlakozó ország számára a kapcsolódás jelképe is lehetne a híd, amely akár a belépési ünnepségek színhelyéül is szolgálhatna.

Alul shopping mall, felül park

A látványtervekkel illusztrált koncepciós füzet költségbecslése szerint a 2003-as árszinten a kétszintes híd összességében 14,2 milliárd forintból épülhetne meg. A költségvetési vázlat alapján maga az építkezés mintegy 9 milliárdba kerülne, és az ütemterv szerint 2006-ban már akár használatba vehető lenne. Az elképzelés szerint a hídon több mint 4500 négyzetméter bérbe adható felületet jönne létre, amely "egy sajátos shopping mallként" garantálhatná a beruházás megtérülését, amelyben az állam és főváros pusztán az engedélyeztetéssel, de költségvetési pénzek felhasználása nélkül juthat tulajdoni hányadhoz, középtávon pedig részarányos bevételhez".

Állagmegóvás helyett

Klikk a képre!
A MeH koalíciós államtitkára, Horn Gábor szerint Európa nagyvárosai, de a környező országok fővárosai is sorban állnak elő olyan építészeti projektekkel, amelyek átértelmezik a korábbi városképet és egyben vonzó, újszerű turisztikai attrakciót is jelentenek. Az Indexnek nyilatkozó Horn Gábor úgy vélte, hogy Budapest lemarad, ha pusztán a régi panoráma állagmegóvása a tervezők egyetlen célkitűzése. A pontonhíd és az október 23-i Parlamentcsomagolás ötletét is felkaroló államtitkár szerint néha "nagy levegőt kell venni, és belevágni egy olyan tervbe, amely a kornak megfelelő nyomot hagy a városon". Úgy tudjuk, hogy a koncepciót tárgyalta a városvezetés, de a budapesti főépítész és csapata elvetette azt. A hírek szerint az főként műszaki és esztétikai kifogásokat hangoztató főépítész érvelését Demszky Gábor főpolgármester is magáévá tette.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.