Árpád
-1 °C
9 °C

A kormányt is megjárta a gyaloghíd-terv

2003.12.03. 16:37
Politikai pártfogóként állt a MeH koordinációs államtitkársága a Várkert és a Vigadó tér közé tervezett gyaloghíd ötlete mellé. Bojár Iván András a koncepció készítője egy évekkel korábban kitalált ötletéhez keresett politikai támogatókat. Horn Gábor segédkezett az elgondolás "informális megfuttatásában", így a koncepció a kormányhoz és a fővárosi városházára is elkerült.
A pontonhíd sikerén felbuzdulva kereste meg Bojár Iván András művészettörténész korábbi ötletével Horn Gábort, a Miniszterelnöki Hivatal koordinációs államtitkárát. Bojár az EU-csatlakozás jelképeként is értelmezhető új gyalogos Duna-híd koncepciójához keresett támogatót.

Belefutottak

Az Index információi szerint a politikai pártfogóként felkért Horn segítségével az elmúlt hónapokban több helyen is "megfuttatták" a koncepciót, amelyet látványtervekkel együtt az államtitkárság segítségével egy füzetben foglaltak össze. A kormányülésen is bemutatták a tervezetet, és úgy tudjuk, nagy tetszéssel fogadták a kabinet tagjai. A fővárosi hivatalos szerveknél azonban nem fogadták jól a belvárosi városképet jelentősen átformáló tervezetet. A budapesti tervtanács három hete foglalkozott a koncepcióval. Schneller István főépítész az Erzsébet és a Lánchíd közötti szakasz egységét és a Vár környékének szimbolikus építményeit féltve utasította el a tervet.

Politikai szándékot keresnek

Bojár szerint azonban az általa felvetett elképzelés sokkal komplexebb annál, hogy a főépítész pusztán építészeti szempontokat figyelembe véve elutasítsa. Az Indexnek nyilatkozva hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a füzetbe került látványtervek nem egy konkrét tervet képviselnek, csupán a társadalmi, turisztikai szempontból fontos ötlet illusztrálására készültek, hogy azt a politikusok is maguk előtt láthassák. Bojár szerint, ha volna sok európai város vezetéséhez hasonlóan Budapesten is politikai szándék egy jelképszerű, modern beruházáshoz, akkor azt egy nemzetközi pályázat segítségével kellene megterveztetni.

A fővárosnál, az ügyben illetékes főépítészt szerdán az Index nem tudta utolérni, munkatársai szerint azonban csütörtökön már megszólal az elképzelésekkel kapcsolatban.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!