Ágnes
-13 °C
0 °C

Bontásstop

2006.02.21. 17:03
A Budapesti Törvényességi Felügyeleti Ügyészség igazat adott az ÓVÁS! egyesületnek. A bontási engedély kiadása előtt engedélyt kellett volna kérni a Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól.

Bár hétfőn a VI. és a VII. kerületi polgármester Bozóki András kulturális miniszternél megegyezett abban, hogy a Király utca 40 alatti épület bontását leállítják, amíg az ügyészség ki nem adja határozatát az ügyben, a környékbeli lakók mégis bontás zajaira ébredtek.

Bontászaj, törmelék

Délelőtt, amikor ott jártunk, már csak a szomszédos, üres telken heverő tucatnyi tetőgerenda és a tűzfal tetejéből származó teherautónyi tégla emlékezetett a műveletre. A gondosan feketébe csomagolt épület körül őrző-védő szakemberek, és pár környékbeli lakó, akik a fejleményeket tárgyalják.

Délután az ÓVÁS újabb sajtótájékoztatót tartott az épület mellett, ahol lényegében folytatták a napok óta tartó vitát a VI. kerületi alpolgármesterrel. Fürst György kitartott amellett, hogy a bontási engedély jogerős, és ezen csak az ügyészség döntése változtathat. Addig viszont a VI. kerület bont.


Egyre nagyobb az érdeklődés

Életveszély, jogerő

A VI. kerületi önkormányzat szakmailag is próbálta alátámasztani a munkálatok folytatását. Kedden délelőtt független statikus szakértőt rendeltek a helyszínre, aki a felmérés után életveszélyesnek nyilvánította az épületet.

A sajtótájékoztató után a megjelentek átsétáltak a VI. kerületi önkormányzat épületébe, és megpróbáltak bejutni Verók István polgármester fogadóórájára. Próbálkoztak hivatalosan is időpontot kérni, de csak májusra kaptak volna.

"Jó napot! Rég találkoztunk. A polgármester úr nem tudja önöket fogadni" - nyitott Fürst György, aki ismét elmondta, amíg az ügyészség állást nem foglal, ők a kiadott bontási engedély értelmében járnak el.

Jogos ÓVÁS!

De már nem kell tovább várni várni az ügyészi állásfoglalásra. A Budapesti Törvényességi Felügyeleti Ügyészség az ÓVÁS Egyesület kezdeményezésére megóvta a VII. kerületi önkormányzat Király utca 40-es számú házra kiadott bontási engedélyét, mert a kerületnek ehhez meg kellett volna kérnie a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélyét, értesültünk Marinov Pétertől, az ÓVÁS szóvivőjétől.

Az ügyészség indítványozta a bontási határozat végrehajtásának felfüggesztését. Az óvást a bontási engedélyt kiadó hatóságnak, a VII. kerületi önkormányzatnak nyolc napon belül kell elbírálnia. Ha egyetért, hatályon kívül kell helyezni korábbi határozatát, és új eljárást kell lefolytatnia.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.