Piroska
-12 °C
-2 °C

Bemutatkozott Hiller az SZDSZ-ben

2004.11.02. 11:05
"Találkoztunk és beszélgettünk" - mondta Hiller István, miután bemutatkozó látogatást tett kedden az SZDSZ Gizella úti székházában. Hiller volt az első MSZP-elnök, aki a szabad demokraták székházában látogatást tett. A Gizella úti SZDSZ-központban Fideszes és MDF-es elnök sem járt még, igaz, őket meg se hívták.
Az MSZP új nemzetpolitikájáról, a rendszeres egyeztetésekről a december 5-i népszavazásról és a 2006-os választásokról is szó esett Hiller István szocialista és Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök keddi megbeszélésén.

A találkozóra Kuncze tett javaslatot azután, hogy Hiller Istvánt az MSZP nemrégiben tartott kongresszusán az MSZP elnökévé választották.

A megbeszélést követő sajtótájékoztatón "Hiller fontos és helyes dolognak" nevezte, hogy a két kormánypárt ne csak hivatalos kapcsolatot tartson fenn és ne csak akkor egyeztessenek, ha valami probléma van kettejük közt.

Nincs törés, nincs éles feszültség

Egy újságíró felvetette, hogy az SZDSZ a szocialisták ellenében, egy adójavaslatukkal kapcsolatban az ellenzéki pártok támogatását kérte. Hiller István erre reagálva leszögezte: a koalícióban nincs törés, és a két párt között nincs éles feszültség. Szerinte kivédik a koalíciót veszélyeztető ügyeket és 2006-ban is együtt folytatják. "Megállapodtunk, hogy 2006-ban nyerünk" - fogalmazott, majd egy újságíró kérdésére elmondta, ezt külön-külön is megpróbálják.

Az MSZP elnöke bejelentette, hogy az MSZP új nemzetpolitikát hirdet, amelynek alapja a békés nemzetegyesítés, a szülőföldön való maradás támogatása és a felelősségteljes kormányás.

Hiller István az első MSZP-elnök, aki az SZDSZ Gizella úti székházában látogatást tett. Kuncze megjegyezte, hogy a Fidesz és az MDF elnöke sem járt még náluk, majd gyorsan hozzátette, hogy ők nem is kaptak meghívást.

Nem mindenben fognak egyetérteni

Kuncze fontosnak tartotta, hogy az SZDSZ a liberális elveket, a liberális szavazókat, a szocialisták pedig a szociáldemokratákat képviselik és emiatt "lesznek olyan kérdések, amelyekben nem értünk majd egyet". Elmondta, mindkét párt az értékelvű politizálásra törekszik.

A szabad demokrata pártelnök szóba hozta a december 5-i népszavazásokat is. Vélekedése szerint ezekben az ügyekben a választóknak nincs elég információjuk. "Arra kérjük a választókat, hogy a feltett kérdésekre szavazzanak nemmel" - mondta.

Az Index érdeklődésére kiderült, hogy a találkozón nem esett szó a jövő évi államfőválasztásról. Kuncze Gábor közölte, hogy nem beszéltek a lehetséges jelöltekről sem. Hiller István szerint ez egy olyan súlyú kérdés, amelyet nem akartak az első félórában lerendezni.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.