Vizsgálóbizottság az APEH működéséről

MTI
2002.09.17. 22:31
Az APEH 1998 és 2002 közötti mûködésének kivizsgálására parlamenti bizottság felállítását kezdeményezi Fodor Gábor és Kuncze Gábor. Politikai és erkölcsi kötelesség tisztázni, hogy alapos-e a gyanú az APEH elmúlt négyéves mûködése és felügyelete terén tapasztaltak vonatkozásában - mondta Fodor Gábor kedden az Országgyûlésben.

- Gyanú vetõdött fel, hogy az akkori pénzügyminiszter döntése az APEH elnökének kinevezésérõl nem volt független Simicska Lajos fideszes kapcsolataitól - fogalmazott Fodor Gábor. Az SZDSZ képviselõje szerint Járai Zsigmond a pénzügyi tárca volt vezetõjeként politikai felelõsséggel tartozik akkori döntéséért, ezért a nyilvánosság elõtt kell számot adnia arról, milyen motivációi voltak.

A politikus utalt arra, hogy az SZDSZ még az elõzõ kormány idején javasolta a vizsgálóbizottság felállítását, ám 1998 és 2002 között "a kormány - a magyar parlamenti hagyományoknak ellenállva - minden ellenzéki kezdeményezést lesöpört, amely vizsgálóbizottság felállítását célozta". Burány Sándor, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára jelezte: a kormány támogatja az indítványt.