Kormánypárti nyomás alatt a Magyar Rádió?

MTI
2002.09.23. 18:45
A Magyar Rádió kuratóriumának elnöke szerint több vonatkozásban is kormánypárti nyomás alá került az intézmény. Szadai Károly szerint az előfizetési díjak átvállalása nyomán kialakult helyzetben a kormány döntheti el, mekkora költségvetési forrást juttat az intézménynek. Hozzátette: a kuratórium már fel is hatalmazta őt, hogy ebben az ügyben az Alkotmánybíróságtól állásfoglalást kérjen.

A kuratóriumi elnök tájékoztatása szerint a testület hétfői ülésén Szente Péter, az egyik kormánypárti delegált például - saját véleményeként - úgy nyilatkozott: "ha a Vasárnapi Újság nem változik meg, bármit is értsünk ez alatt, akkor annak a hosszú távú finanszírozásra is kihatásai lehetnek". Az aggasztó ebben az, hogy ez a lehetőség megvan ebben a pillanatban - fogalmazott Szadai Károly. Észrevételezte azt is, hogy az APEH revizora által, az intézmény vezetéséhez intézett kérdések nagyban hasonlítanak a korábban két kormánypárti kurátor által feltettekhez, "lényegében némelyik szó szerint egybe is esik".

Agárdi Péter, a grémium MSZP-s tagjának véleménye szerint, ha van összefüggés a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének szocialista tagjai által firtatottak és az APEH által feltett kérdések között, az azt mutatja, hogy valósak a felvetett problémák.