Nem üzemeltetési hiba okozta a budapesti csőtöréseket

MTI
2002.10.29. 17:02
Nem üzemeltetési hiba okozta szeptember elején a budapesti csőtöréseket, hanem az öntöttvas csöveken jelentkezett külső korrózió, valamint a vezetékeket ért különböző mechanikai terhelések - közölte Sándor László, a Fővárosi Vízművek Rt. elnök-vezérigazgatója kedden.

A tájékoztatón ismertették annak a tanulmánynak a részleteit, amelyet a vízművek megbízásából a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem szakértői készítettek a csőtörések okairól. Szeptember 6-án Óbudán, a Búvár út és a Miklós tér kereszteződésében egy 800 milliméter átmérőjű, egy nappal később a XIII. kerületi Béke úton egy 600 milliméteres, szeptember 10-én pedig a Gellért Szállónál egy 800 milliméter átmérőjű vízcső törött el.

A Gellért Szálló előtt eltört, 1911-ben lefektetett vezetéket a szakértői vizsgálatok szerint foltokban teljes keresztmetszetű korróziós károsodás érte. A törést az okozta, hogy az eredeti állapotában is kis szilárdságú cső anyaga elveszítette teherviselő képességét a gyógyvíztől vagy az út szórására használt sótól savassá vált talajban.