Orsolya
7 °C
10 °C

Nem üzemeltetési hiba okozta a budapesti csőtöréseket

MTI
2002.10.29. 17:02
Nem üzemeltetési hiba okozta szeptember elején a budapesti csőtöréseket, hanem az öntöttvas csöveken jelentkezett külső korrózió, valamint a vezetékeket ért különböző mechanikai terhelések - közölte Sándor László, a Fővárosi Vízművek Rt. elnök-vezérigazgatója kedden.

A tájékoztatón ismertették annak a tanulmánynak a részleteit, amelyet a vízművek megbízásából a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem szakértői készítettek a csőtörések okairól. Szeptember 6-án Óbudán, a Búvár út és a Miklós tér kereszteződésében egy 800 milliméter átmérőjű, egy nappal később a XIII. kerületi Béke úton egy 600 milliméteres, szeptember 10-én pedig a Gellért Szállónál egy 800 milliméter átmérőjű vízcső törött el.

A Gellért Szálló előtt eltört, 1911-ben lefektetett vezetéket a szakértői vizsgálatok szerint foltokban teljes keresztmetszetű korróziós károsodás érte. A törést az okozta, hogy az eredeti állapotában is kis szilárdságú cső anyaga elveszítette teherviselő képességét a gyógyvíztől vagy az út szórására használt sótól savassá vált talajban.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!