Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Elfogadták a költségvetés fő számait

MTI
2002.12.04. 00:25
Az alapvető döntések megszülettek, innentől kezdve a kormány jövő évi gazdaságpolitikáját illetően nincsenek nyitott kérdések, kommentálta László Csaba az MTI-nek a költségvetés fő számainak elfogadását kedden késő este a parlamentben.
Ilyen részvétellel és ilyen fegyelmezetten még nem fogadott el költségvetést az Országgyűlés az elmúlt 12 évben, mondta László Csaba. A pénzügyminiszter szerint a kormánypárti képviselők a költségvetés parlamenti vitájában példa nélküli fegyelmezettségről tettek tanúbizonyságot, és arról is elismeréssel szólt, hogy az ellenzéki képviselők is szinte teljes létszámban vettek részt a több, mint nyolc órás szavazásban.
László Csaba kiemelte, hogy miután a költségvetésben ezt követően csak a fejezeten belüli változtatások történhetnek, a fő lépések - érdekegyeztetési megállapodás, a költségvetési hiány, a fő számok - már meghatározottak, így a vállalkozói- és a közszféra, a lakosság egy átlátható, világos helyzettel és kilátásokkal fogadhatja a jövő évet.
A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a költségvetési törvényben elfogadott jövő évi hiány, amely nem haladja meg a GDP 4,5 százalékát, megfelel a kormányzat gazdaságpolitikai célkitűzéseinek. A pénzügyi tárca vezetője elmondta, hogy a költségvetési vita során egyetlen pillanatra sem érezte veszélyben a hiány mértékét.
Az utolsó napokban hozott kompromisszumos megoldások hátteréről kifejtette: a személyi jövedelemadó bevételek előirányzatát azt követően emelhették meg 7-8 milliárd forinttal a költségvetés készítői, hogy az Érdekegyeztető Tanácsban olyan bérmegállapodás született, amely a korábban prognosztizáltnál valamivel magasabb bérkiáramlást feltételez jövőre. Ez azonban az adóbevételeket is megnöveli.
A tervezett kiadásokat mérsékelte az utóbbi hetek hozamcsökkenése az állampapírpiacon, ami kisebb csökkentést tett lehetővé az államadósság kamatkiadásainak tervezésénél, fűzte hozzá László Csaba.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.