Letették a Holokauszt Múzeum alapkövét

MTI
2002.12.16. 20:33
Ünnepélyes keretek között hétfőn elhelyezték a budapesti Holokauszt Múzeum és Dokumentációs Központ alapkövét a Páva utcai zsinagógában, s egyúttal bemutatták az épülethez illeszkedő intézmény terveit. Az alapkövet Medgyessy Péter miniszterelnök, Görgey Gábor kulturális miniszter és Vámos Tibor akadémikus, a központ megvalósítására felállított Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumának elnöke helyezte el.

A kormányfő beszédében kiemelte, hogy a holokauszt mindannyiunk tragédiája, s a múlt feldolgozása közös felelősségünk. Medgyessy Péter rámutatott arra, hogy mindig közös a sorsunk: zsidóké és nem zsidóké, kisebbségé és többségé, érkezőké és befogadóké. Görgey Gábor beszédében úgy vélekedett, hogy az esemény nemcsak fizikai, hanem szellemi értelemben is alapkőletétel. Meglátása szerint az emlékezés mellett megemlékezéseket kell írni a vészkorszakról, s ily módon nem csak a túlélőknek és az áldozatok hozzátartozóinak kell letenniük a maguk szellemi alapkövét, hanem még inkább azon íróknak és művészeknek, akik nem voltak üldözöttek.

A IX. kerületben épülő központ előreláthatólag 2004. április 16-án, a holokauszt emléknapján nyitja meg kapuit. Az építkezés összértéke - a kiállítás költsége nélkül - várhatóan eléri az 1,7 milliárd forintot.