Judit
3 °C
6 °C

Bújtatott neonáci szervezetekről kérdezte Poltot a FIB elnöke

MTI
2003.01.05. 12:02
Országgyűlési képviselőként írásbeli kérdést intéz Polt Péter legfőbb ügyészhez a bújtatott neonáci egyesületek ügyében Újhelyi István, a Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták (FIB) elnöke.

A Nemzetbiztonsági Hivatal az elmúlt héten hozta nyilvánosságra, hogy a Vér és Becsület Kulturális Egyesület bejegyzésének felülvizsgálatát kezdeményezte a Fővárosi Főügyészségen. Ugyanis lapinformációk szerint az egyesület szervezte december 21-én a neonáci ifjúsági találkozót a sződligeti művelődési házban.

Az MTI korábbi információi szerint a Vér és Becsület Kulturális Egyesületet 2001 februárjában jegyezte be a bíróság. A szervezet tavaly májusától közhasznú minősítéssel szerepel a társadalmi szervezetek bírósági nyilvántartásában.

Újhelyi István megfogalmazása szerint az egyesület szellemisége és tevékenysége távol áll a bírósági bejegyzésben deklarált céloktól. Közölte, hogy egyebek között az érdekli: hogyan engedhették meg annak idején a Vér és Becsület neonáci szervezet bejegyzését és miként válhatott közhasznúvá az egyesület.

Választ vár arra is, hogy lehetséges-e kapcsolat a Vér és Becsület Egyesület, valamint a bejegyzett magyarországi jobboldali pártok között, és ha igen, akkor kiterjed-e az ügyészségi vizsgálat ezen pártok törvényességére is.

A kérdések között szerepel az is, hogy hány olyan fedőzervezet lehet még, amelyek anyagi és jogi hátteret biztosítanak alkotmányellenes tevékenységekhez, és az ügyészség tervezi-e, hogy vizsgálódjon a hasonló szervezetek feltérképezése és megszüntetése érdekében.

A FIB elnöke hangsúlyozta: az alkotmányellenes szervezeteket be kell tiltani, hogy ne fordulhasson elo az, ami az elmúlt években többször: állami szervek asszisztálása mellett neonáci fiatalok masíroztak Budapest legszebb pontjain.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.