Medgyessy a Don-kanyarban elesettekre emlékezett

MTI
2003.01.13. 14:43
A miniszterelnök szerint a II. világháborúban a Don-kanyarban elpusztult magyar katonák értelmetlen és szomorú halála a nemzet vesztesége.

Medgyessy Péter minderről Budapesten hétfőn beszélt, amikor megnyitotta a Don-kanyarban 60 évvel ezelőtt történt tragikus eseményeket feldolgozó kiállítást a budai Várban, a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A miniszterelnök szerint a közös múltról szóló őszinte beszéd óvhat meg attól, hogy ugyanazokat a bűnöket, hibákat elkövessük. Mint elmondta, a nemzet múltjával való szembenézés lehet a biztosíték arra, hogy ilyen tragédiák ne történjenek meg újra. "Mi szülők, nagyszülők és a gyermekeink, unokáink együtt vagyunk felelősek azért, hogy ebben az országban soha többé ne lehessen olyan politika, amely egy rossz ügy szolgálójaként a halálba küldi magyar honfitársainkat - mondta Medgyessy Péter. Szerinte minden magyar élet fontos és pótolhatatlan, elesett katonáink áldozatok voltak.

"Én azonban nem a katonát látom bennük, hanem a fiatalembert, akiktől értelmetlen módon elvették a jövőt" - fogalmazott a miniszterelnök.