Magyarország egy választókerület lesz az EP-választásokon

MTI
2003.01.20. 21:11
A négy parlamenti párt között konszenzus alakult ki az Európai Parlament (EP) magyar képviselőinek megválasztására vonatkozó törvénytervezet ügyében - jelentették be hétfőn sajtótájékoztatón, a Belügyminisztériumban történt egyeztetést követően.

Pál Tibor, a BM politikai államtitkára elmondta: a pártok egyetértésre jutottak abban, hogy Magyarországon zártlistás szavazással válasszák meg az európai parlamenti képviselőket. A megállapodás értelmében Magyarország egy választókerületet alkot. A 2004 nyarán esedékes EP-választáson Magyarország számára biztosított 24 képviselői helyért csak pártok indulhatnak. A listaállításhoz legalább 20 ezer választópolgár ajánlása szükséges. A mandátumszerzés küszöbértéke 5 százalék.

- A külföldön élő, de Magyarországon lakóhellyel rendelkező magyar választópolgárok a külképviseleteken is leadhatják majd szavazataikat - mondta Pál Tibor. Tóth Zoltán, a BM közigazgatási államtitkára hangsúlyozta: a törvénytervezetről az Európai Bizottság bel- és igazságügyi főigazgatóságának szakértője is kedvező véleményt alkotott.