Március elsején lesz az új cigány önkormányzati választás

MTI
2003.01.23. 19:19
Március 1. 11 órára tűzte ki az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) választásának megismétlését csütörtöki ülésén az Országos Választási Bizottság.

Ficzere Lajos, az OVB elnöke közölte: a megismételt országos cigány elektori gyűlés színhelye Budapesten a Hungexpo Rt. B pavilonja lesz. Az OVB elnöke utalt arra, hogy a Legfelsőbb Bíróság (LB) megsemmisítette az OVB határozatát, amellyel jóváhagyta az OCÖ január 11-i választásának eredményét és elrendelte a választás megismétlését.

Ficzere Lajos felhívta a figyelmet arra, hogy ha a március 1-jei országos cigány elektori gyűlés is eredménytelenül zárulna, akkor jogszabály szerint a választás már nem lenne megismételhető és négy évig országos önkormányzat nélkül maradna a cigányság.

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője elmondta: az OVB ülése előtt konzultált a cigány szervezetek képviselőivel a választás megismétlésének technikai részleteiről, amelyek jelentős részében a tanácskozás résztvevői egyetértésre jutottak, más részeiben pedig további egyeztetést folytatnak.