Vilma
-8 °C
3 °C

Demszky nem ért egyet a tüntetések betiltásával

2003.02.13. 18:09
"Budapest főpolgármestereként egyaránt elkötelezett vagyok a budapestiek nyugalma, a gyülekezési és véleményszabadság, az antifasizmus és a szabad világgal való szolidaritás mellett." - áll Demszky Gábor főpolgármester közleményében, amelyet a hétvégi budapesti tüntetések kapcsán adott ki.

Demszky nem ért egyet azzal, hogy a rendőrség a közlekedés aránytalan sérelmére hivatkozva betiltson bármilyen tüntetést. A gyűlöletkeltő, neonáci demonstrációk kérdésére szerinte olyan megoldást kell találni, amelyik a jogállamisággal összeegyeztethető, ugyanakkor figyelembe veszi, hogy Közép-Európában elevenek még a világháborús üldöztetések és tömeggyilkosságok okozta történelmi sebek.

A békedemonstrációról szólva leszögezi: "a magam részéről csak a szabad demokratikus jogállamok közötti békében hiszek. A diktatúrákkal való békében nem." Magyarország azonban - szól a közlemény - éppen attól demokratikus jogállam, hogy minden, a jogállamiság alapjait meg nem kérdőjelező vélemény szabadon képviselhető, többek között utcai demonstráció formájában is.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.