Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Szerdán újabb négypárti egyeztetés

MTI
2003.02.19. 00:03
A honvédelmi miniszter szerdára újabb négypárti egyeztetést hív össze, amelyen egyeztetni kíván a Fidesz-frakció által a Törökország megsegítéséről szóló országgyűlési határozati javaslattal kapcsolatban felvetett kérdésekről.

Juhász Ferenc erről kedd este nyilatkozott az MTI-nek annak kapcsán, hogy a Fidesz-frakció rendkívüli ülésén kinyilvánította: módosításokkal, de támogatni fogja a NATO-felkéréssel kapcsolatos országgyűlési határozati javaslatot.

Közlése szerint az MSZP változatlanul azt szeretné, ha az Országgyűlés mielőbb napirendre tűzhetné ezt a kérdést, és ezért ennek módjáról is egyeztetni kíván a parlamenti pártokkal szerdán.

Törökország az iraki válsággal kapcsolatban kérte a NATO-tól, hogy vezényeljen légterébe elektronikus légifelderítő AWACS-gépeket, telepítsen területére Patriot légvédelmi rakétákat és küldjön tömegpusztító fegyverek elleni szakszolgálatot.

A kérések teljesítését egy héten át akadályozta Belgium, Franciaország és Németország, mondván: még nem merültek ki az iraki helyzet békés megoldásának lehetőségei, és addig nem szabad azt a benyomást kelteni, hogy már eldőlt a háború kérdése.

A Törökországgal kapcsolatos NATO-döntés végül február 16-án született meg. A védelmi tervező bizottságban, amelynek munkájában Franciaország 1966 óta nem vesz részt, a 18 szövetséges, köztük Magyarország képviselői határozták el - a többi közt -, hogy támogatást nyújtanak a szövetségesek részéről hadszíntéri légvédelmi eszközök esetleges törökországi telepítéséhez és a NATO integrált kiterjesztett légvédelmi rendszeréhez való kapcsolásához, valamint vegyi és biológiai védelmi eszközök esetleges törökországi telepítéséhez is.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.