A MIÉP a Fideszt bírálja Törökország védelme kapcsán

MTI
2003.02.19. 14:20
A Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) sajnálatosnak tartja, hogy a Fidesz "némi huzakodás után" megadta a hozzájárulást a Törökországnak nyújtandó NATO-támogatás keretében katonai szállítmányok magyarországi áthaladásához; erről Csurka István beszélt szerdán Budapesten. A MIÉP elnöke azt mondta, hogy a Fidesz az engedélyezéshez ellenőrizhetetlen feltételeket szab, hiszen az átszállítandó fegyverekről nem állapítható majd meg, hogy a védekezést vagy a támadást szolgálják-e.

Szerinte meg kell vizsgálni: az országon áthaladó vonatok mit és kiket hoznak visszafelé, hol rakodnak ki, valamint azt, hogy akik ezeken a szerelvényeken visszajönnek, rendelkeznek-e bevándorlási engedéllyel. "Az engedelmes belesimulás az amerikai követelésekbe, néhány nappal a budapesti béketüntetések és az egész világot megmozgató háborúellenesség után, fölöttébb kínos" - fogalmazott Csurka István.

A MIÉP elnöke a hadiszállítás engedélyezését azért is visszásnak véli, mert ahhoz szavai szerint egyelőre hiányzik a török igény. Hozzátette: Törökország még a reptereit sem adta oda, a hadianyagok befogadását pedig több milliárdos segélyhez köti.