A csatlakozást ellenzők szerint Magyarország provincia lehet

MTI
2003.03.23. 14:54
Magyarország uniós csatlakozását ellenző szervezetek - köztük a Magyar Földvédő Mozgalom, a Szabad Magyarországért Mozgalom és a Jobbik Magyarországért Mozgalom - tartottak konferenciát vasárnap Budapesten, a Magyarok Házában. Az EU-bővítés 2004 - a gyarmatosítás tisztességtelen módszerei címmel megrendezett tanácskozáson lengyel, osztrák, finn és magyar szervezetek képviselői, illetve aktivisták fejtették ki véleményüket arról: miért ellenzik a jövő évi csatlakozást.

A felszólalók egybehangzó álláspontja szerint az uniós tagság negatív hatásai nemcsak gazdasági szinten jelentkeznek majd, de a döntés az országok önrendelkezését is súlyosan érintheti. A konferencia résztvevői által elfogadott kiáltvány szerint az Európai Unió keretein belül gyakorlatilag lehetetlen megőrizni az állami függetlenséget, szuverenitást és a politikai szabadságjogokat.

A tanácskozás előadói úgy látják: az EU-hoz most csatlakozó országok egy pénzügyi-gazdasági birodalom alárendelt provinciáivá válhatnak, amelyekben elvész a polgárok szabadsága. Az egyik felszólaló az EU alternatívájaként egy, a kelet-közép-európai országok önkéntes társulására épülő szabadkereskedelmi közösség kialakításának lehetőségét említette - utalva az egykori "virágzó gazdaságú" monarchiára.