Boldoggá avatták Batthyány-Strattmann Lászlót

MTI
2003.03.23. 18:34
Rohanó világunk számára korszerű üzenetet hordoz, hogy a pápa a boldogok közé iktatta Batthyány-Strattmann Lászlót - nyilatkozta vasárnap az MTI-nek Mádl Ferenc köztársasági elnök, aki részt vett a római Szent Péter-téren a "szegények orvosának" boldoggá avatási szertartásán. A téren tízezrek gyűltek össze, hogy jelen legyenek a szentmisén, amelyen a szentatya öt személyt emelt az oltárra. A magyar és az osztrák zarándokok száma megközelítette a hatezret.

A szentmisén megemlékeztek Batthyány-Strattmann László (1870-1931) életéről, amelynek során a saját várkastélya egyik szárnyában berendezett kórházában a rászorulók tömegeit gyógyította szemspecialistaként. Az ő mennyei közbenjárására történt egyik csodás gyógyulást a katolikus egyház hitelesnek fogadott el. A magyar köztársasági elnök a delegáció tagjaival a szertartás végén az oltár előtt helyet foglaló II. János Pál pápához járult rövid üdvözlésre.

Az esemény alkalmából a köztársasági elnök fogadást adott a Római Magyar Akadémia épületében. Mádl Ferenc újságíróknak kifejtette: ez az esemény korszerű üzenetet hordoz mai rohanó világunkban. Hiszen példaként állít elénk egy embert, aki egész életét, vagyonát, tudását, hivatását lelki indíttatásból, keresztényi emberszeretetből a szegények, az elesettek, a hontalanok és a betegek megsegítésének szentelte. Ez ráirányítja a mai állami és szociális intézmények, az önkormányzatok figyelmét a szegények, rászorulók, hátrányos helyzetűek problémáira - mondta az államfő.