MDF: mondjon le Magyar Bálint

MTI
2003.05.06. 01:34
A Magyar Demokrata Fórum elutasítja a könnyűdrogok liberalizálását és álságosnak tartja azt a nyilatkozatot, amely szerint a kormány elhatárolódott a Kendermag Egyesület által szervezett vasárnapi demonstrációtól.

Almássy Kornél, az MDF elnökségének tagja hétfőn az Országházban megtartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a Vörösmarty téren számos szabad demokrata zászló lengett a Kendermag Egyesületé mellett, és ott volt a rendezvényen Horn Gábor SZDSZ-es politikai államtitkár, valamint Béki Gabriella és Gusztos Péter SZDSZ-es parlamenti képviselő.

- Magyar Bálint, aki a kormány tagja, tegnap az MTV 1-en kifejtette, hogy gyakorlatilag nincs kifogása az egyesület rendezvénye ellen, mondhatnánk, finoman kiállt a könnyűdrogok fogyasztása és legalizálása mellett - vélekedett.

Az MDF-es politikus szerint a kormány minden egyes tagjának el kellene határolódnia, s aki ezt nem teszi meg, le kellene mondania kormánytagságáról.

Pettkó András parlamenti képviselő, a frakció hétfői ülésén úgy döntött, ha "a kormánykoalíció enged a kisebbik kormánypárt egyes képviselői nyomásának", akkor az MDF a büntető törvénykönyv módosítását javasolja majd. Eszerint "az a nagykorú személy, aki a drogok liberalizációját nagy nyilvánosság előtt propagálja, veszélyezteti a kiskorúak erkölcsi fejlődését, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető".

Lévai Zoltán, az Ifjúsági Demokrata Fórum alelnöke közölte: "Edd szabadon az epret" címmel indítanak mozgalmat; neves közéleti személyiségeket, írókat, művészeket, sportolókat kérnek fel a mozgalom népszerűsítésére, bizonyítva azt, hogy van alternatíva a droggal szemben.