László cáfolja a jegybankelnök nyilatkozatát

MTI
2003.05.07. 19:33
Tévesnek és szakmailag komoly félreértésnek nevezte a pénzügyminiszter a jegybankelnök korábban tett, az idei hiányra és az euró bevezetésére vonatkozó véleményét szerdán, a kormányszóvivői tájékoztatón.

László Csaba azt mondta: valószínűleg téves Járai Zsigmond azon véleménye, miszerint az idén az államháztartás hiánya a GDP 6 százaléka körül várható.

Hozzátette: az is elképzelhető, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnöke nem az európai uniós számítási rendszer (ESA) szerinti hiányra gondolt, ami a kormány várakozásai szerint 4,5 százalékra csökken az idén.

Az eurózónához történő csatlakozással összefüggésben László Csaba arra hívta fel a figyelmet, hogy az árfolyam megállapításánál az Európai Központi Bank nem mutatókat vizsgál, hanem a versenyképesség mint fő szempont érdekében határoz meg egy egyensúlyi árfolyamot.

- Az eurózónához történő csatlakozás időpontjáról végleges döntés még nincs, nem értünk a végére azoknak az elemzéseknek, amelyek ezzel foglalkoznak, és úgy vélem, továbbra is szakmai vitákra van szükség e kérdésben - mondta László Csaba.

Hozzátette, hogy a jegybankelnök által említett 2009-2010-es dátum nem áll összhangban a kormány elfogadott és a jegybank által is támogatott gazdaságpolitikájával.