Gyorsított eljárás a Greenpeace-aktivisták ügyében

MTI
2003.06.12. 22:20
Pénteken gyorsított eljárásban tárgyalja a paksi városi bíróság a paksi atomerőmű előtt csütörtökön demonstráló Greenpeace-aktivisták ügyét. Az atomerőmű előtt csütörtökön délelőtt tartott Greenpeace-demonstráció során, a rendőrök kényszerítő eszközöket alkalmazva, 19 tiltakozót állítottak elő, közölte a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság. Hat személy - egy magyar, egy német, egy svájci, és három osztrák állampolgár - ellen büntetőeljárás kezdődött csoportosan elkövetett garázdaság miatt, tizenhárom személy ellen pedig rendzavarás miatt folytatnak szabálysértési eljárást.

Az intézkedés során az egyik demonstráló egyik ujjcsontja megrepedt, egy másik aktivistának pedig felszakadt egy régebbi könyöksebe. Előállításuk után gyors orvosi ellátásban részesültek. A kihallgatáson részt vett a csoport jogi képviselője.

A rendőrség közleménye szerint a Greenpeace szervezet egyenruháját viselők a kapuhoz láncolták magukat, a csoport néhány tagja létrákkal megpróbált átmászni az erőmű területére, illetve ott megrongálta a biztonsági berendezés egy részét. Az aktivisták működésbe hoztak egy nagyméretű szirénát, amely több percig hangosan szólt és komoly riadalmat keltett az erőmű dolgozóiban, sokan kirohantak az épületekből.

A rendőrség hangsúlyozza, hogy a szervezet aktivistái nem jelentették be a demonstrációt, a helyszínen egyetlen személy sem vállalta a felelőséget a szervezésért, és nem tájékoztatták sem az atomerőmű vezetését, sem a rendőrséget arról, hogy mi volt a megmozdulás célja. Az ügyben a Paksi Rendőrkapitányság folytatja az eljárást.