Orbán Viktor bírálta a státustörvényt a tiszaújlaki Turul-emlékműnél

MTI
2003.07.13. 15:09
Tiszaújlakon több ezer fő részvételével tartottak ünnepséget vasárnap abból az alkalomból, hogy 300 évvel ezelőtt, 1703. július 14-én a falu határában zajlott le a Rákóczi-szabadságharc első győztes csatája.

A megemlékezés helyszíne az a domb volt, amelyet Magyarország 38 megyéjének földjéből emeltek 1906-ban, Rákóczi hamvainak Törökországból történt hazahozatalakor, s amelyen Turul-emlékművet állítottak fel.

Az ünnepségen az ukrán és a magyar kormány képviselőin kívül részt vett Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és Pomogáts Béla, az Illyés Közalapítvány elnöke is.

Az egybegyűltek előtt Orbán Viktor bírálta a státustörvényt, mondván, hogy kivették belőle a mindenkori legkedvezőbb határátlépésre, a mindenkori legkedvezőbb elbánásra vonatkozó passzust. "Az önök anyaországhoz való kapcsolódásának törvényi garanciáját a magyar parlament kitörölte a törvényből. Új szelek fújnak manapság odahaza: arról beszélnek nekünk, hogy tanuljunk meg kicsinek lenni" - tette hozzá.

A politikus úgy vélte, hogy akármilyen többség is van a parlamentben, a kárpátaljai magyarok mindig számíthatnak azokra, akik Budapesten is, Brüsszelben is azon fáradoznak, hogy megoldást találjanak a szétszakított nemzetrészek összeillesztésére. "Sose felejtsék el, hogy anyaország mindig van, anyaország még a szocializmus idején is volt. Az igaz, hogy az anyaország nem mindig esik egybe a kormánnyal. De önök mindig számíthatnak azokra a magyarokra, akik értik, érzik és átérzik az önök sorsát" - mondta hallgatóságának.