Repedések az új M7-es autópályán

Népszabadság
2003.07.15. 00:19
Az M7-es autópálya másfél éve átadott, a Vegyépszer által épített Balaton felé vezető oldalán, a 73. és a 80. kilométer között ujjnyi széles, mindkét sávot átszelő, keresztirányú repedések találhatók - közölte a Népszabadság szerkesztőségével egy névtelenséget kérő, nyugdíjas útépítő mérnök. A repedéseket, a Vegyépszer Rt. garanciális kötelezettségei alapján sok helyen már kátránnyal öntöttek ki az építő cég alvállalkozói.

Ezek a keresztirányú, mind a két sávot érintő repedések azért keletkeztek, mert a sztrádafelújítás során a korábbi, betonból készült futófelületre aszfaltréteget fektettek le. A beton és az aszfalt hőtágulása azonban eltérő mértékű, ezért a hetvenes években lefektetett betontáblákat megfelelően kellett volna összetörni, hogy a ráterített aszfaltot ne mozgassa tágulása során.

A közlekedési tárca tervei szerint napokon belül kitiltják a hét és fél tonnánál nehezebb teherautókat a régi 7-es útról, pedig egyelőre nem lehet tudni, hogy az M7-es sérült szakasza képes lesz-e elviselni a teherautók okozta fokozottabb terhelést.