Kuncze nem tekinti véglegesnek az adóterveket

MTI
2003.07.17. 00:49
Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szerda este közölte, nem tekinti véglegesnek a jövő évi személyi jövedelemadóval kapcsolatos bejelentést, amely szerint elmarad az szja jövő évre meghirdetett csökkentése.

"Az SZDSZ nem tud eltekinteni adócsökkentő programjától" - fogalmazott a kormánypárti politikus, aki a pénzügyminiszter sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagált. László Csaba közölte, a személyi jövedelemadó jövő évre meghirdetett csökkentése elmarad, a reálkereset szinten marad jövőre.

Az Országgyűlés tavaly a személyi jövedelemadóban 2003-ra 650 ezer forintig 20 százalékos, 650 ezer és 1 millió 350 ezer forint között 30 százalékos, efelett pedig 40 százalék adókulcsot határozott meg; 2004-re az alsó kulcs 18, a középső 26, a felső 38 százalékra módosult volna, 800 ezer és 1,5 millió forintos jövedelemhatárokkal.

Kuncze Gábor az elmúlt időszakban többször kiállt az adócsökkentés mellett. A Kovács László MSZP-elnökkel közösen tartott, a kormány egyéves tevékenységét értékelő sajtótájékoztatón hangsúlyozta, az SZDSZ számára ez olyan prioritást jelent, amelytől nem tudnak eltekinteni a koalíciós kormányzás hátralévő részében.

Az SZDSZ választási programjában kétkulcsos szja-táblát javasolt: a magánszemélyek jövedelemadója 18 százalék lenne évi 2,4 millió forintos jövedelemhatárig, a fölött pedig 36 százalék.