Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Távoznak Budapestről az iraki diplomaták

MTI
2003.07.31. 14:24
A budapesti iraki nagykövetség bezár, a misszió diplomáciai tevékenységet már nem folytat a magyar Külügyminisztériummal - mondta Tóth Tamás külügyi szóvivő csütörtökön az MTI érdeklődésére. A szóvivő a Magyar Hírlap írására reagálva beszámolt arról, hogy Irak budapesti nagykövetsége három héttel ezelőtt, az "Iraki Köztársaság Külügyminisztériumának" döntésére hivatkozva jegyzékben jelentette be a magyar Külügyminisztériumnak, hogy megszünteti tevékenységét.

Az angol nyelvű jegyzékben az iraki nagykövetség közölte: diplomatáik addig maradnak Magyarországon, ameddig az elutazáshoz szükséges technikai előkészületeket, vagyis a csomagolást elvégzik. "Ez nem jelenti azt, hogy a két ország között megszakadnak a diplomáciai kapcsolatok" - hangsúlyozta Tóth Tamás. A szóvivő elmondta: a nemzetközi életben sok példa van arra, hogy országok helyben lévő nagykövetség nélkül is fenntartanak egymással diplomáciai kapcsolatokat.

A háború kitörése után az Egyesült Államok azt kérte Magyarországtól, hogy zárja be a budapesti iraki külképviseletet, ám erre nem került sor.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.