Felavatták idősebb Antall József szobrát

MTI
2003.08.02. 16:52
Szülőhelyén, a Somoló-hegy melletti Oroszi községben avattak szobrot idősebb Antall Józsefnek szombaton. A mellszobrot - Dániel Ferenc keramikusművész alkotását - a település önkormányzata állíttatta.

Avatóbeszédében Rafal Wisniewski, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete emlékeztetett arra, hogy idősebb Antall József, menekültügyi kormánybiztosként lengyel menekültek tízezreinek - köztük sok zsidónak - biztosított menedéket Magyarországon a második világháború alatt. Idősebb Antall József és a balatonboglári plébános, Varga Béla több mint 50 ezer lengyel menekültről és sok ezer üldözött zsidóról, valamint francia, angol és orosz katonáról gondoskodott a háború alatt - hangzott el.

A diplomata emlékeztetett arra is, hogy idősebb Antall Józsefet a háború végén a lengyelek és más menekültek iránti odaadása miatt a Gestapo letartóztatta.

A község főterén álló mellszobrot Rafal Wisniewski és Berecz László, Oroszi polgármestere leplezte le. A szobor talapzatán ez a felirat olvasható: "Menekültek menedéke, Oroszi község szülötte, dr. Antall József, 1896-1974."

A szoboravatón részt vett Antall József néhai miniszterelnök családja is.