Gyurcsány Ferenc a roma holokausztról tartott megemlékezésen

MTI
2003.08.02. 18:43
Aki demokrata, az tudja, hogy Auschwitz-Birkenauban ő is meghalt egy kicsit - mondta Gyurcsány Ferenc a roma holokauszt áldozatainak tiszteletére rendezett megemlékezésen szombaton Budapesten.

1944. augusztus 2-áról 3-ra virradó éjszaka több ezer társunk szenvedett halált a fasizmus lágerében - emlékezett a gyermek-, ifjúsági és sportminiszter a cigány férfiak, nők és gyermekek SS-katonák általi meggyilkolására.

Gyurcsány Ferenc, aki cigány nyelven köszöntötte és testvéreinek nevezte a megjelenteket, hangsúlyozta: a fasizmus elleni küzdelemben demokratáknak, cigányoknak, zsidóknak egy a sorsa.

Mint hozzátette, szociáldemokraták, liberálisok, konzervatívok szót értenek egymással, ha demokraták, és nem értenek szót, ha nem azok.

"Demokratának lenni annyi, mint elfogadni, hogy a politika a sok egyidejű igazság világa" - jelentette ki a miniszter a Roma Polgárjogi Alapítvány, az Országos Cigány Önkormányzat Roma Parlamentet képviselő tagjai, a Roma Sajtóközpont és a Romaversitas által rendezett megemlékezésen. <>Gyurcsány Ferenc kiemelte: "a Magyar Köztársaság politikai rendszere a demokraták szövetségére épül", és abban helye csak a demokratáknak van.

"Magyarországról nem fog több vonat indulni Auschwitzba" - szögezte le.