Balla György kifogásolja a kormány energiaár-politikáját

MTI
2003.08.06. 16:11
"A Medgyessy-kormány ugyanazt a politikát folytatja mint a Horn-kabinet: amit adott az embereknek, annak a kétszeresét veszi vissza" - jelentette ki Balla György, a Fidesz Jász-Nagykun-Szolnok megyei országgyűlési képviselője szerdai szolnoki sajtótájékoztatóján.

"Bár a szocialisták a választások előtt azt ígérték, hogy Magyarországon nem lesz gázáremelés, az idén 12 százalékkal többet fizetünk ezért az energiáért" - mondta a Fidesz energiapolitikai szakértője. Hozzátette, hogy akkor elhangzott egy szakszerűbb ígéret is, amely szerint, ha Magyarországon szükséges az energiaárak emelése, annak terheit a kormány nem fogja a lakosságra hárítani.

A politikus úgy fogalmazott: "ehhez képest a 2003 elején történt 8,7 százalékos, majd az augusztusi 9 százalékos villanyáram-emelés terheit a lakosság fogja viselni".

Balla kitért arra, megtörtént az a bejelentés is, hogy jövő év januárjától a villamos energia általános forgalmi adója a jelenlegi 12 százalékról 23 százalékra emelkedik; ezt az európai uniós csatlakozással indokolták.

Ezzel kapcsolatban Balla György bemutatta azt a Nemzetközi Energia Ügynökség által elkészített táblázatot, amelyből kiderül, hogy az Európai Unióban messze nem egységes az energia és az energiaszolgáltatás adója.

Példaként elmondta, hogy a Magyarországhoz hasonló fejlettségű és bérszínvonalú országok közül Görögországban 7,45 százalék és Portugáliában 4,75 százalék a villamos áram adója.

"Magyarországnak semmiféle EU-s kötelezettsége nincs, hogy a legmagasabb áfakörbe sorolja 2004-től a villamos energiát" - mondta Balla György.