OCÖ-ülés romák és sajtó nélkül

MTI
2003.08.15. 11:37
A média teljes kizárásával vette kezdetét az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) jászladányi kihelyezett elnökségi ülése, amelynek célja, hogy tisztázzák a településen kialakult iskolabeiratással kapcsolatos helyzetet.

A jászladányi művelődési házban megtartott eseményen az OCÖ 13 alelnöke és képviselője mellett, elsőként a település roma lakossága fejti ki álláspontját az ügyben, majd felmérik a panaszokat és igényeket az alapítványi, illetve az állami iskolával kapcsolatban.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának a legtöbb szülő elmondta: azért jelent meg kevés roma ember a tanácskozáson, mert előző nap a település polgárőrei figyelmeztették őket, "nem fontos részt venniük az ülésen".

A heves vitákkal kezdődő elnökségi ülést megelőzőleg több lakos úgy fogalmazott: "maguk idejönnek, a probléma pedig itt marad".

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat jelenlegi elnöke a roma lakosságot arról tájékoztatta: azért jöttek el a településre, hogy megoldják a konfliktust, az OCÖ vezetése ugyanis nem tartja megengedhetőnek, hogy a tanév kezdését követően is fennmaradjon a probléma.

Hozzátette: mindkét fél véleményét meghallgatják, és a nap folyamán konkrét javaslatokat kívánnak tenni a diszkrimináció és a településen belüli oktatással kapcsolatban.