Díszkivilágítást kap a Szabadság-szobor

Inforádió
2003.08.19. 15:26
Még az idén megfelelő díszvilágítást kap a Gellért-hegyi Szabadság-szobor, amely az elavult reflektoroknak köszönhetően eddig homályba burkolódzott esténként. A rekonstrukciót az tette lehetővé, hogy a kultusztárca váratlanul 5 millió forint támogatást adott a fővárosi önkormányzatnak erre a célra. A beruházást jövő heti ülésén vitatja meg a fővárosi közgyűlés. Mint a főpolgármesteri hivatal közműosztályán elmondták, jelenleg inkább a talapzat kap fényt, a szobor pedig háttérbe szorul.

A tervek szerint egy hónappal később ismét napirendre tűznek a városatyák egy Gellért-hegyi beruházást, mégpedig a Tabán és a Citadella között közlekedő sikló tervét. A sikló a Rác fürdő rekonstrukciójának kapcsán épülne meg, egymilliárd forintos magántőkéből. A tervek szerint az alsó állomást közvetlenül a Gellért-hegy tövében alakítanák ki, ezt a fürdőtől, a Hegyalja út alatt átvezető passzázson keresztül lehetne megközelíteni. A 24 utast szállító sikló éjjel és nappal egyaránt működne. A befektető társaság a Rác fürdő felújításával egy időben 60 szobás, 19. századi hangulatot időző luxusgyógyszállót építene a Tabánba. A beruházás tulajdoni problémák és engedélyezési kérdések miatt több mint egy éve csúszik. Az Info Rádiót a főpolgármesteri hivatalnál úgy tájékoztatták, hogy a beruházó hamarosan benyújtja a hatósághoz az építési engedély iránti kérelmet.

Miközben a főváros nagyszabású terveket dédelget, a Gellért-hegyi Citadella homlokzata omladozik. Miként arról az Info Rádió is beszámolt, a rogyadozó, életveszélyessé vált falat a vagyonkezelő fekete nejlonlepellel vonta be. A helyreállítás jelenleg áll, a tulajdonos, a vagyonkezelő és a műemlékvédelmi hatóság egymásra mutogat.