Vizsgálat indult az egészségügyi minisztérium pályázatának ügyében

MTI
2003.08.25. 19:41
Az egészségügyi tárcánál vizsgálat indul azzal kapcsolatban, hogy az alternatív mentési pályázatok elbírálása a szabályoknak megfelelően történt-e, mondta el Kökény Mihály, a Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium (ESZCSM) politikai államtitkára hétfőn.

Az ESZCSM korábbi tájékoztatása szerint a tárca július 31-ig várta a pályázatokat budapesti és Pest megyei kiegészítő mentés végzésére, valamint a délkelet-magyarországi légi mentésre az Országos Mentőszolgálaton kívüli mentőszervezetektől.

A tárca politikai államtitkára a Magyar Nemzetnek hétfőn a témában megjelent írása kapcsán hozzátette: a minisztériumhoz több panasz is érkezett az elbírálás kapcsán, ezért az egyik helyettes államtitkárt kérte fel arra, tekintse át, hogy a köztisztviselőkből és külső szakértőkből álló bírálóbizottság a szakmai szempontokat, a finanszírozhatóságot, és a racionalitást egyaránt figyelembe véve hozta-e meg döntését. Az eredmény még ebben a hónapban megszületik.

Az ügyben hétfőn közleményben intézett kérdéseket Csehák Judit egészségügyi miniszterhez Szíjjártó Péter fideszes képviselő hétfőn. Az ellenzéki politikus azt firtatja, hogy a mentőautók üzemeltetésére kiírt pályázaton, hogyan nyerhetett a Főnix S.O.S. Rt., amely szerinte több ponton nem felelt meg a pályázati feltételeknek.

Szíjjártó szerint a cég nem rendelkezik a szükséges engedélyekkel, és a képviselő aggályosnak tartja azt is, hogy a többi pályázónál drágább ajánlatot tevő cég vezetője a főváros III. kerületének szocialista képviselője. Az ESZCSM politikai államtitkára utóbbira azt válaszolta, ők is csak a sajtóból értesült erről.