Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Megkezdődött az emelt összegű kárpótlás folyósítása

MTI
2003.09.03. 00:07
Megkezdődött az élet elvesztéséért járó kárpótlás 400 ezer forintra emelt összegének folyósítása - tájékoztatta Máté Dániel, a Pénzügyminisztérium szóvivője kedden az MTI-t.

Az Országgyűlés a 2003. évi költségvetésről szóló törvényben emelte 400 ezer forintra az életüktől és szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottak egy összegű kárpótlásának mértékét. Az Alkotmánybíróság ugyanis 2000 decemberében alkotmányellenesnek ítélte és 1999. január 1-jére visszamenőleges hatállyal megsemmisítette az előző évi költségvetési törvénynek azt a rendelkezését, amely a kárpótlás összegét 30 ezer forintban állapította meg.

Az egy összegű kárpótlásra a holokauszt áldozatainak hozzátartozói, továbbá a szovjet kényszermunka vagy a magyar hatóságok önkénye nyomán elhunytak örökösei jogosultak.

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint összességében mintegy 26 milliárd forintról van szó. A korábbi közlések szerint a Központi Kárrendezési Iroda 64.284 elhunytat tart számon, hozzátartozóik 181.748 kérelmet nyújtottak be, melyek közül 116.172-őt találtak jogosnak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.