A Fidesz az Etikai Tanácshoz fordul három kormánytag miatt

MTI
2003.09.06. 14:10
A Fidesz a Köztársasági Etikai Tanács állásfoglalását kéri egyes kormánytagok magatartásával kapcsolatban - jelentette be a párt frakcióvezető-helyettese Mátrai Márta. A párt név nélkül, de a Fidesz korábbi nyilatkozatai alapján beazonosítható módon Magyar Bálint oktatási miniszter, Gyurcsány Ferenc sportminiszter és Keller László közpénzügyi államtitkár tevékenységét tartja morális szempontból kifogásolhatónak.

A Köztársasági Etikai Tanács június 19-én tartotta első ülését. A testületet Medgyessy Péter miniszterelnök felkérésére jött létre, vezetője Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke. A tanács feladata, hogy közérdekű javaslatot fogalmazzon meg , ha a joggyakorlat, vagy bármely közéleti gyakorlat az etikai normákba ütközik.

"Etikus-e, ha a Magyar Köztársaság minisztere vagy bármely döntéshozó munkatársa olyan (...) luxus körülményeket biztosító utazáson vagy többnapos vendéglátáson vesz részt", amelyet olyan magáncégek finanszíroznak, amelyek megrendeléseket kapnak az adott minisztériumtól - áll az első kérdésben.

A Fidesz második kérdése az "ügyeskedésről" szól. A párt arra kíváncsi, hogy etikus-e, ha olyan ember lesz miniszter, "akiről közismert, hogy egykori politikusként megszerzett kapcsolatait kamatoztatva egyszer már a közvagyont saját vagyonává téve lett milliárdossá".

"Etikus-e, ha olyan személy tölt be felelős állami tisztséget, aki az államtitkári megbízatással járó kiemelkedő javadalmazású munkakörében fő foglalkozásként ártatlan, munkájukat tisztességgel és becsülettel, a közösség javára végző emberek, tisztviselők, cégek rágalmazását tekinti feladatának?" - olvasható a harmadik, a "hazugságról" szóló kérdésben.