Az idei termésből jó borok lesznek

MTI
2003.09.07. 10:05
Idén is lesznek kiemelkedő borok, és ezek nagyobb részt a vörösek közül kerülnek majd ki. A fehér szőlők közül a Chardonnay, a Sauvignon Blanc és az Olasz rizling, a kék szőlőknél pedig a Kékfrankos, a Cabernet Sauvignon és a Merlot a kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére jó eredményeket mutattak, mondta el Kozma Pál, az FVM Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Szentmiklós-hegyi Kísérleti Telepének igazgatója.

A bogyófejlődés idején sok helyen egyáltalán nem esett, vagy csak nagyon kevés csapadék volt. Emiatt nem nőttek meg eléggé a szemek, így 15-20 százalékkal kevesebb lett a szőlő, mint amennyire a tavaszi termésbecsléskor számítottak.

A bogyók cukortartalma magas, azonban a savtartalom alacsony, és intenzív a lebomlása, ezért ahol nem időben szüretelik le a szőlőt, ott a hiányzó savtartalmat pótolni kell, vagy házasítani a különböző fajtákat. A vörös szőlőknél előnyt jelenthet, hogy az almasav bomlása már a bogyóban megkezdődött, azonban a fehéreknél a kierjedt mustban tovább csökken a savtartalom, amit pótolni kell - hívta fel a figyelmet a szakember.