Az MSZP szerint a jobboldal befolyása alatt áll a PSZÁF

MTI
2003.09.13. 19:57
A szocialista képviselők várják, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) teljesítse törvényi kötelezettségét és szeptember 30-ig adjon tájékoztatást tevékenységéről az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottságának - közölte a frakció nevében Molnár László képviselő szombaton az MTI-vel.

"A hét végén megjelent sajtóhírek számos újabb kérdést vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy a PSZÁF az ellenőrzési feladataira, vagy a Fidesz politikusainak utasításaira koncentrál" - írta az MTI-hez eljuttatott közleményben Molnár László.

Mint hozzátette, a Népszava szombaton megjelent cikke szerint a felügyelet már 2001-ben információt kapott arról, hogy a Kereskedelmi és Hitelbank brókercégénél szabálytalanul vezetik a számlakivonatokat, és nem számolnak el hitelesen az ügyfelek pénzével, mégsem tett semmit.

Tájékoztatása szerint ugyancsak sajtóhírek szólnak arról, hogy a Fidesz-kormány volt pénzügyminisztere találkozott a felügyelet elnökével és a brókerügyet vizsgáló munkatársaival, és módja lehetett nekik politikai instrukciókat adni.

"Mindez magyarázatot adhat arra, miért nem hajlandó már több hónapja a költségvetési bizottság ellenőrzési albizottságának ellenzéki elnöke megindítani a szocialisták által kért vizsgálatot a PSZÁF tevékenységéről, szerepéről a bűnügy megelőzésében és feltárásában" - vélekedett.

Molnár László közlése szerint a bizottság várja a PSZÁF tájékoztatását, "így lehet megvizsgálni a sajtóértesülések valóságalapját és választ kapni arra, hogy Szász Károly, miközben saját munkáltatóját, a jelenlegi pénzügyminisztert nem tekinti jogosultnak munkája ellenőrzésére, vajon nem fogadókészebb-e a fideszes volt pénzügyminiszter utasításai iránt".