Jogszerűtlen döntést hozott a főpolgármester-helyettes

MTI
2003.09.24. 13:45
Jogszerűtlenül, főpolgármesteri döntés nélkül kötött le a főváros pénzügyi vezetése tavaly decemberben összességében 128 millió eurót különböző bankoknál, eltérő időtartamra - állapította meg a Fővárosi Közgyűlés Pénzügyi Bizottsága szerdán. A testület a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetőjének és a főpolgármesteri hivatal vizsgálóbiztosának álláspontját tudomásul véve, többségi szavazással, három ellenzéki tartózkodás mellett fogadta el a határozatot.

A testület megállapította, hogy a főpolgármester - a közgyűlés előírásaival ellentétben - nem döntött a számlavezető bankon kívül elhelyezhető pénzek limitjéről. A bizottság felhívta a főpolgármester figyelmét a vonatkozó előírások betartásának fontosságára és arra, hogy a jövőben körültekintőbben ragaszkodjon a hatályos jogszabályokhoz. Felkai László, a közigazgatási hivatal vezetője rámutatott: a jogbiztonságot sértette a pénzügyi főpolgármester-helyettes azzal, hogy a főpolgármester hatáskörét elvonva intézkedett az átmenetileg szabad pénzek lekötéséről.

Hutiray Gyula, fidesz képviselő az feszegette: Demszky Gábornak arra nem volt felhatalmazása, hogy több mint száz millió euró kihelyezéséről döntsön, csak a betételhelyezések limitjét határozhatja meg. Hiányolta azt is, hogy az ellenzék által vélelmezett 278 millió forintos árfolyamveszteséggel, kárral egyik vizsgálati anyag sem foglalkozott. Saly Ferenc vizsgálóbiztos közölte: nem volt feladatuk egy esetleges károkozás vizsgálata.