Figyelmeztetésben részesült az állítólag pofozkodó kormányőr

MTI
2003.09.25. 13:27
Figyelmeztetésben részesült az a kormányőr, aki kedden egy védett személy kísérése közben autójából kiszállva figyelmeztette a gépkocsisor haladását akadályozó autóst - mondta el a kormányőrség helyettes parancsnoka. Egy férfi azt állítja, kedden az M1-es autópályán haladt Győr felé és éppen kamionsort előzött, amikor utolérte a négy járműből álló járműoszlop. Állítása szerint nem tudott félrehúzódni, a konvoj elhaladása után azonban az utolsó autóból kiszállt egy kormányőr és megütötte. A helyettes parancsnok beszámolt arról: a kocsioszlopban szolgálatot teljesített hat kormányőr egybehangzóan állította, hogy nem kamionsor előzéséről volt szó, az út gyakorlatilag üres volt. A kormányőrök szerint a férfinek lehetősége lett volna a lehúzódásra, de szándékosan akadályozta a megkülönböztető jelzést használó autók haladását.

Kardos Imre elmondta: miután a konvoj kikerülte az autót, az utolsó kocsiból a kormányőr kiszállt és figyelmeztetésben részesítette a férfit. Egyéb intézkedés nem történt. Az öt kormányőr nem tudott nyilatkozni arról, hogy társuk megütötte-e az autóst, mert ők továbbhaladtak a konvojjal. Az esetről egyedül az érintett kormányőr, az őt szállító autó vezetője és a férfi vallomása szól. A kormányőr mellett a gépkocsi vezetője is azt állította, hogy nem történt ütés. Kardos ennek ellenére figyelmeztetésben részesítette a kormányőrt, mert "tekintettel arra, hogy a veszélyhelyzet elmúlt, a konvoj megelőzte a veszélyes gépkocsit, szakmailag nem tartottam indokoltnak, hogy ezután megálljon és intézkedjen". Kardos nem nyilatkozhat arról, kit kísértek a kormányőrök.

A Magyar Nemzet információja szerint Medgyessy Péter miniszterelnök és Kovács László külügyminiszter volt a konvoj utasa. Tóth Tamás külügyi szóvivő csütörtökön közölte: Kovács László szeptember 23-án Magyarország területén sehol nem utazott négy gépkocsiból álló konvojban, gépkocsivezetője vagy kísérője semmilyen közlekedési szóváltásban vagy tettlegességben nem vett részt. A tárca helyreigazítási kérelmet juttatott el a napilaphoz.