Csak az MSZP támogatta a gyűlöletbeszéd elleni javaslatot

MTI
2003.10.01. 14:11
Általános vitára alkalmasnak találta az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága szerdán a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos Büntető törvénykönyv-módosítást; az előterjesztést csak az MSZP-s képviselők támogatták, de szavazatuk - mivel az ellenzék nem vett részt teljes létszámban az ülésen - elegendő volt az általános vitára való alkalmassághoz.

A módosítás kimondja, hogy "aki nagy nyilvánosság előtt valamely nemzet vagy valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport avagy a lakosság egyes csoportjai ellen gyűlöletre izgat, vagy erőszakos cselekmény elkövetésére hív fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő".

Az előterjesztés szerint "megsérti az emberi méltóságot az, aki mást vagy másokat a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási hovatartozás miatt becsmérel vagy megaláz, illetve ha azt állítja, hogy a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási hovatartozás alapján valamely személy vagy a személyek egy csoportja alsóbb- vagy felsőbbrendű". Fodor Gábor, a bizottság SZDSZ-es alelnöke leszögezte: a gyűlöletbeszéd elleni fellépést "maximálisan támogatják", de a szóban forgó javaslatot nem tudják elfogadni, mert az szerintük "értelmetlenül korlátozza a szólásszabadságot". Vélekedésük szerint a jelenlegi szabályozás is lehetővé teszi a gyűlöletbeszéd elleni fellépést.

Répássy Róbert (Fidesz) közölte: nem támogatják a Btk.-módosítást. Az ellenzéki képviselő visszautasította az igazságügy-miniszter korábbi kijelentését, amely szerint a javaslatot "csak a liberálisok és a rasszisták nem támogatják". Répássy Róbert kijelentette, "az alkotmánytisztelők sem támogatják".