Vita a legfőbb ügyész interpellálhatóságáról

MTI
2003.10.01. 14:40
Továbbra sem alakult ki egyetértés a kormányoldal és az ellenzék között a legfőbb ügyész interpellálhatóságával kapcsolatban az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának szerdai ülésén.

A bizottság elfogadta azt az állásfoglalás-tervezetet, amely a legfőbb ügyész interpellálhatóságával kapcsolatban, a házelnök felkérése alapján született. A dokumentumban - a Fidesz kérésére - szerepel majd az állásfoglalással kapcsolatos kisebbségi vélemény is.

A bizottság állásfoglalása szerint az alkotmány egyértelműen kimondja, hogy az országgyűlési képviselők a legfőbb ügyészhez interpellációt és kérdést intézhetnek, a feladatkörükbe tartozó minden ügyben. Ezt pedig nem korlátozhatja semmilyen jogszabály.

Polt Péter legfőbb ügyész korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy - szerinte - ellentmondás feszül a képviselők tájékozódási, tájékoztatási joga és a július 1-jén hatályba lépett új büntetőeljárási törvény azon rendelkezése között, amely az eljárás alá vont személyek jogainak védelme érdekében korlátozza a felvilágosítás-adás lehetőségét. Így előfordulhat, hogy bizonyos, folyamatban lévő ügyekről a legfőbb ügyész nem adhat részletes tájékoztatást.

A grémium többsége úgy véli: a helyzet tisztázására a legfőbb ügyész törvényt terjeszthet be, vagy az Alkotmánybírósághoz fordulhat.