Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Vita a legfőbb ügyész interpellálhatóságáról

MTI
2003.10.01. 14:40
Továbbra sem alakult ki egyetértés a kormányoldal és az ellenzék között a legfőbb ügyész interpellálhatóságával kapcsolatban az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának szerdai ülésén.

A bizottság elfogadta azt az állásfoglalás-tervezetet, amely a legfőbb ügyész interpellálhatóságával kapcsolatban, a házelnök felkérése alapján született. A dokumentumban - a Fidesz kérésére - szerepel majd az állásfoglalással kapcsolatos kisebbségi vélemény is.

A bizottság állásfoglalása szerint az alkotmány egyértelműen kimondja, hogy az országgyűlési képviselők a legfőbb ügyészhez interpellációt és kérdést intézhetnek, a feladatkörükbe tartozó minden ügyben. Ezt pedig nem korlátozhatja semmilyen jogszabály.

Polt Péter legfőbb ügyész korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy - szerinte - ellentmondás feszül a képviselők tájékozódási, tájékoztatási joga és a július 1-jén hatályba lépett új büntetőeljárási törvény azon rendelkezése között, amely az eljárás alá vont személyek jogainak védelme érdekében korlátozza a felvilágosítás-adás lehetőségét. Így előfordulhat, hogy bizonyos, folyamatban lévő ügyekről a legfőbb ügyész nem adhat részletes tájékoztatást.

A grémium többsége úgy véli: a helyzet tisztázására a legfőbb ügyész törvényt terjeszthet be, vagy az Alkotmánybírósághoz fordulhat.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!