Új nyomozás a fasort kivágó polgármester ügyében

MTI
2003.10.06. 11:48
Új nyomozás lefolytatását rendelt el Tasó László nyíradonyi polgármester büntetőügyében hétfőn a másodfokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság. Első fokon a múlt év októberében nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt találta bűnösnek a bíróság a hajdú-bihari település fideszes első emberét, s tíz hónap, két év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre és 100 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

Az ügy fellebbezés folytán került a Hajdú-Bihar Megyei Bíróságra, a hétfői tárgyaláson az ügyész és a védő egyaránt új eljárás elrendelését indítványozta az elsőfokú ítélet megalapozatlansága és - a védő szerint - jogellenessége miatt.

Tasó László ellen egy fasor kivágása miatt indult büntetőeljárás, mert tettével - a feljelentők szerint - vagyoni kárt okozott az önkormányzatnak. Kardos László tanácsvezető büntetőbíró a hétfői tárgyaláson ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a témában készült három szakértői vélemény ellentmond egymásnak, s jelenleg azt sem lehet tudni, hogy önkormányzati tulajdonban voltak-e a kivágott fák, vagy még a régi helyi szövetkezet tulajdonát képezték. A másodfokú bíróság ezért új eljárást rendelt el, amit nyomozati szakban kell elkezdeni, az elsőfokú bírósági eljárásra pedig új tanácsot kell kijelölni.