Aladár, Álmos
-1 °C
9 °C

Két fővel bővülhet az afganisztáni magyar kontingens

MTI
2003.10.06. 17:39
Egyhangú szavazással általános vitára alkalmasnak találta az afganisztáni magyar kontingens kiegészítését célzó, új határozati javaslatot hétfői ülésén az Országgyűlés Külügyi Bizottsága. A kormány eredeti előterjesztését visszavonta, miután a javaslat házszabálytól eltérő tárgyalását múlt hétfőn leszavazta az ellenzék. Az új változatról a házszabálytól eltérést most hétfőn már támogatta a Ház. Az Afganisztánban tartózkodó magyar katonai egészségügyi kontingensről szóló határozat módosítására azért van szükség, mert a NATO a portugáliai Lisszabonból Afganisztánba vezényel katonákat, köztük két magyar tisztet, és ehhez nélkülözhetetlen a parlament felhatalmazása.

A Fidesz kifogása az eredeti előterjesztés ellen az volt, hogy a felhatalmazás túlságosan általános érvényű és nem tartalmaz elég konkrétumot.

Balla Mihály (Fidesz), a külügyi bizottság alelnöke a hétfői ülésen kiemelte: az új szövegváltozat már tartalmazza azt az időkorlátozást, ami a NATO afganisztáni szerepvállalásához kötődik. A honvédelmi tárca az új javaslatban 50 főben maximálná az Afganisztánba küldhető, NATO-parancsnokságokon szolgáló katonák számát.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.