A többdiplomások helyett a nyugdíjjogosultakat tartja meg a VPOP

Népszabadság
2003.10.08. 08:58
Egy, az "állományilletékes parancsnokoknak" címzett telefaxban a múlt héten azonnali hatállyal felmondott az összes próbaidősének - köztük többdiplomás, nyelveket beszélő fiataloknak - a vám- és pénzügyőrség - értesült a Népszabadság. Noha várhatóan csak október 15-én hirdetik ki azt a rendeletet, amely megteremti a további, 2004. május elsejéig összesen 808 fős létszámleépítés jogi alapjait, a VPOP-n már zajlik az átszervezés előkészítése.

Kínos helyzetbe kerültek a leépítések miatt a Rendőrtiszti Főiskola pénzügyőr-hallgatói is, akiket tanulmányi szerződés köt az iskolához és a VPOP-hez egyaránt. A másodévesek próbaidős pénzügyőröknek minősülnek, így rájuk is vonatkozik a próbaidős munkatársak azonnali elbocsátásáról hozott döntés. Csakhogy tanulmányi szerződésükben a vámőrség vállalta, hogy tisztté avatásuk után még legalább három évig foglalkoztatja őket - írja a napilap.

A főiskolások a vámőrségen kollégáiknak elpanaszolták: a VPOP meg nem nevezett illetékesei megfenyegették őket, ha elbocsátásuk esetén munkaügyi bírósághoz mernek fordulni, akkor nemhogy a vámőrségen nem kapnak munkát, hanem a testület a főiskolától is megvonja az anyagi támogatást (a VPOP fizet a pénzügyőr-hallgatók oktatásáért), s akkor tanulmányaiktól is elbúcsúzhatnak. A hallgatók szerződéseinek felmondása hússzal csökkenthetné a leépítendő létszámot.