Gázárkompenzáció a költségvetési szerveknek és az önkormányzatoknak is

MTI
2003.10.08. 22:02
A kormány szerdán döntött arról, hogy a központi költségvetési szervek, valamint minden egyes helyi önkormányzat a 2003-ra eredetileg tervezett gázfelhasználással kapcsolatos kiadásai arányában részesedik majd abból a keretből, amelyet a kormány az október 15-től érvényes gázáremelés tehermentesítésére szán - közölte Gál J. Zoltán a kabinet ülése utáni tájékoztatóján, Budapesten.

A kormányszóvivő elmondta: "a kormány arról is határozott, hogy ebbe a körbe beleértik az egyházakat, illetve az alapítványok által működtetett olyan intézményeket, amelyek közfeladatot látnak el. Az ő tehermentesítésükre is elegendő az erre szánt forrás".

Hangsúlyozta: a kabinet múlt heti döntése szerint az október 15-től érvényes, a nem lakossági fogyasztók körében átlagosan 16,5 százalékos gázáremelés költségkihatásait a központi költségvetési szervek, illetve az önkormányzatok esetében a költségvetés kompenzálja. Ez abból a mintegy 3 milliárd forintból adódik majd, amelynek forrása a Mol Rt. által befizetett, előre nem tervezett bányajáradék többlete. "Ez az összeg fedezi a többletkiadásokat a közintézmények esetében" - tette hozzá.