Fidesz: a büdzsé "számokba zárt hadüzenet"

MTI
2003.10.10. 19:35
A jövő évi költségvetés "számokba zárt hadüzenet" - mondta Gyürk András fideszes parlamenti képviselő, a Fidelitas elnöke pénteken. A költségvetési törvényjavaslat szinte minden területen "esélycsökkentést és leépítést" jelent majd - hangoztatta az ellenzéki politikus a gyermek-, ifjúsági és sportminiszter sajtótájékoztatójára reagálva.

Gyurcsány Ferenc pénteken Tatabányán azt mondta: a kormány a 2004. évi költségvetés csaknem egyötödét gyermekcélú kiadásokra fordítja, s ez az összeg csaknem 10 százalékkal magasabb, mint a tavalyi, reálértékben átlagosan 4 százalékos növekedést jelent. Gyürk András a vesztes területek közé sorolta az otthonteremtést, mert - mint mondta - jövőre csökken a fiatalok által igénybe vehető adókedvezmény összege.

Az ígéretekkel ellentétben jövőre nő a diákhitel kamata és duplájára növekednek az utazási költségek is - sorolta kifogásait a politikus. Emlékeztetett arra, hogy a szocialisták tízezer új kollégiumi férőhelyet ígértek, de ennek, mint hozzátette, "nyoma sem látszik" a költségvetésben.