Szijjártó Pántya szállodája előtt hozta hírbe Medgyessyt

MTI
2003.10.11. 15:41
Zárt ajtók között tárgyalt Szijjártó Péter és Márton Attila fideszes országgyűlési képviselő Pántya György szállodatulajdonossal szombaton Hajdúszoboszlón, miután Pántya szállodája előtt Szijjártó Péter sajtótájékoztatón megismételte a korábban már az Országgyűlésben is megfogalmazott kérdéseit a vállalkozó ingatlanvásárlásait illetően.

Az ellenzéki politikus a tájékoztatón felidézte, hogy Pántya György cége - egy országos lap állítása szerint - a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványtól 1997-ben áron alul vásárolt meg két hajdúszoboszlói állami tulajdonú ingatlant. amikor az alapítvány kuratóriumának elnöke Kökény Mihály jelenlegi egészségügyi miniszter volt.

Pántya cégébe 730 millió forintos tőkeberuházással jelent meg ezután a Délalföldi Regionális Rt, amely mögött a Huszti András - korábban az MSZP pénzügyeit ellenőrző bizottság elnöke - vezette Magyar Fejlesztési Bank (MFB) állt. Az MFB-t 1996-ig Medgyessy Péter mostani miniszterelnök irányította emlékeztetett Szijjártó.

A fideszes politikus elmondta még, hogy a Pántya-cég Medgyessy pénzügyminisztersége alatt kapott 394 millió forint hitelt, és több bank is jelzálogot jegyzett az üdülőkre, összesen 700 millió forint értékben. Szijjártó szeretné tudni azt is, az ügyben van-e szerepe annak, hogy 1998. és 2000. között Medgyessy, Kiss Péter kancellária-miniszter és Sándor László volt MSZOSZ-elnök is felügyelőbizottsági tag volt.

Pántya a két fideszes politikussal történt véleménye szerint "korrekt" megbeszélés után elmondta, a kormányüdülőkhöz teljesen szabályosan, piaci értéken jutott hozzá. Továbbá tájékoztatta Szijjártót és Mártont arról a szerződésmódosításról, amely az Orbán-kormány ideje alatt született, s a korábban kötött megállapodásnál hosszabb ideig, 2006-ig rögzíti a szálló kormányüdülőként történő használatát.

A szállodatulajdonos sajnálatát fejezte ki, hogy olyan közéleti személyiségeket hoztak hírbe - politikai megfontolásból - akiknek a hajdúszoboszlói ingatlan eladásához, illetve a szálloda működtetéséhez nincs közük, s akik az általa létrehozott üzletben őt semmiféle előnyhöz nem juttatták.

Végezetül megerősítette: a valótlan adatokat közlő országos napilap ellen - amelyre Szijjártó Péter utalt kérdései feltevésekor - pert indított.