Bezárják a szentkirályszabadjai repülőteret

MTI
2003.10.14. 14:47
Jövőre fölszámolják a 87. Bakony Harci Helikopter Ezredet, s bezárják az alakulat szentkirályszabadjai repülőterét. Az érintett 1200 ember sorsa januárban dől el, s a kormányzat a reptér mielőbbi továbbhasznosítását szeretné elérni - mondta el Iváncsik Imre, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára a városi képviselő-testület kérésére tartott tájékoztatójában.

Beszámolója szerint a honvédelmi tárca azután döntött a Szentkirályszabadján működő helikopterbázis bezárásáról, hogy a miniszter által tavaly nyáron elrendelt átfogó védelmi felülvizsgálat során a szakmai bizottság a szolnoki, a kecskeméti és a pápai repülőtér megmaradását, s a többiek fölszámolását javasolta. Iváncsik Imre elmondta, hogy új alakulatot hoznak létre Szolnokon, amelybe várják a bakonyi repülősök egy részét is. Úgy vélte, hogy az elmondottak ellenére a védelmi felülvizsgálat egyik nagy nyertese Veszprém megye. Megmarad ugyanis pápai repülőtér, a tapolcai kiképzőbázis, a megyeszékhelyen a légierő parancsnoksága, s a várpalotai központi lőtér. Ezenkívül fejlesztéseket is terveznek, Pápán 500, Várpalotán 400, Tapolcán 200 új munkahely létesítésével számolnak a következő években. Veszprémben és Devecserben viszont leépítés lesz - tette hozzá az államtitkár.

A felmérés szerint a 920 szentkirályszabadjai hivatásos katonából a 220 szerződéses egy része nem vállalja máshol a szolgálatot, a tisztek és tiszthelyettesek 75 százaléka Szolnokon, 15 százaléka Pápán hajlandó tovább dolgozni - közölte Balogh Imre vezérőrnagy, a magyar légierő parancsnoka.