Bírósági tárgyalásra akarták kísérni a rendőrök Csurkát

MTI
2003.10.20. 16:44
Nincs politikai motívuma a Csurka István útba indítására vonatkozó bírói rendelkezésnek, szabályos bírói intézkedés történt - hangsúlyozta Lomnici Zoltán főbíró.

Az intézkedés célja kizárólag a magánindítvány alapján rágalmazás vétsége miatt Csurka István ellen folyó eljárásban a vádlott távolmaradása miatt már többször elhalasztott tárgyalás október 16-i megtartásának biztosítása volt.

Csurka István a rendőri útba indítással történő idézés kapcsán azt állította, hogy a "kormány fél, őt meg akarják félemlíteni, így akarták távol tartani a MIÉP-nagygyűléstől, az ügyben eljáró bírónő hamis rendelvényt állított ki, a rendőrség ezért állt el az elővezetéstől és bocsánatot kért".

Lomnici szerint a szabályszerű bírói intézkedésnek már csak azért sem volt politikai motívuma, mert a bírónak nem lehetett tudomása arról, hogy az október 16-ára kitűzött tárgyalás idején a pártelnöknek milyen politikai programjai lesznek. A bírói parancsot még július 7-én az illetékes rendőrkapitányság átvette - magyarázta a főbíró, aki az ügyet lezártnak tekinti.