ÁSZ-jelentés a Magyar Rádióról: csak kisebb hibák

MTI
2003.10.22. 13:46
A Magyar Rádió Közalapítvány (MR KA) és a Magyar Rádió Rt. (MR Rt.) működésének szabályozottsága és gazdálkodásuk szabályszerű, csak kisebb hibákra hívta fel a figyelmet az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerdán kiadott, az MTI-hez is eljuttatott jelentésében. A számvevőszéki jelentés szerint: a szabályszerű működést hátráltatta, hogy a közalapítvány éves beszámolóit - a médiatörvénytől eltérően - 1997-2001 közötti években az Országgyűlés nem tárgyalta meg és nem hozott ezekkel kapcsolatban határozatokat.

A számvevőszék azt is kifogásolta, hogy az Országgyűlés nem módosította az közalapítvány alapító okiratait, ennek hiányában a Fővárosi Bíróság elutasította a kiemelten közhasznú szervezetként való nyilvántartást, így a Rádió a központi költségvetésből nem részesülhetett támogatásban. A számvevőszék felhívta a figyelmet arra, gyakorlati problémát okoz, hogy a társadalmi szervek kurátorai túlságosan rövid ideig látják el megbízatásukat, és nehezen tudják átlátni a döntésre eléjük kerülő különböző természetű ügyeket.

A jelentés alapján az ÁSZ javaslatokat tett az Országgyűlésnek a közszolgálati médiumok működésének átfogó újraszabályozására, a Közalapítvány kuratóriumának és elnökének, a gazdasági ügyekben való döntési jogosultság meghatározására, továbbá az Ellenőrző Testületnek és a Magyar Rádió Rt. elnökének az ellenőrzés és az értékelés hatékonyabbá tételére - áll a jelentésben.